Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu –...
fot. Ingrid Balabanova/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron konjac (shirataki)

Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu – glukomannanu pozyskiwanego z korzenia rośliny o nazwie dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac). To żelująca substancja należąca do grupy polisacharydów, czyli związków błonnikowych, która jest praktycznie pozbawiona kalorii. Używa się jej również do produkcji gąbek do mycia twarzy i suplementów diety wspomagających odchudzanie, ponieważ pęczniejąc w żołądku nasila uczucie sytości. Glukomannam pomaga też obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Makaron z konjacu, inaczej shirataki, często sprzedawany jest w postaci uwodnionej. Ma elastyczną, żelową konsystencję i jest przeznaczony do spożywania głównie w sosie lub zupie; nie daje się przyrumienić na patelni.

W 100 g: 4-7 kcal, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 3-5 g błonnika.

Zobacz również

Utrudnienia na Obwodnicy Trójmiasta w Gdańsku po zderzeniu pięciu aut

NOWE
Utrudnienia na Obwodnicy Trójmiasta w Gdańsku po zderzeniu pięciu aut

Zespół Szkół Politechnicznych pożegnał uczniów ostatnich klas technikum

NOWE
Zespół Szkół Politechnicznych pożegnał uczniów ostatnich klas technikum

Polecamy

Alarm bombowy na Lotnisku Chopina. Niestosowany żart 54-letniej mieszkanki Warszawy

Alarm bombowy na Lotnisku Chopina. Niestosowany żart 54-letniej mieszkanki Warszawy

Niecodzienna współpraca Fundacji Maraton Warszawski. Ekipa WK Dzik wbiega na trasę

Niecodzienna współpraca Fundacji Maraton Warszawski. Ekipa WK Dzik wbiega na trasę

Pierwsze urodziny lotniska Warszawa-Radom. Port obsłużył łącznie 130 tys. pasażerów

Pierwsze urodziny lotniska Warszawa-Radom. Port obsłużył łącznie 130 tys. pasażerów