Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też...
fot. ildipapp/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też dodatek skrobi, np. z tapioki czy kukurydzy. Najpowszechniej dostępny jest makaron z białego, oczyszczonego ryżu, choć można też kupić ten z ryżu brązowego, czyli pełnoziarnisty – jest on bardziej polecany ze względu na wyższą zawartość błonnika i białka (ma ich ponad 2 razy więcej), a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Choć klasyczny makaron ryżowy w postaci suchej może przypominać ten nazywany sojowym, wygląda inaczej po ugotowaniu – nie jest przezroczysty, tylko biały.

W 100 g: 364 kcal, 3,4 g białka, 0,6 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 1,6 g błonnika.

Zobacz również

Sukces zbiórki na Hospicjum w Busku. 3 tysiące babeczek rozdane! [FILM, ZDJĘCIA]

NOWE
Sukces zbiórki na Hospicjum w Busku. 3 tysiące babeczek rozdane! [FILM, ZDJĘCIA]

Uroczysta sesja Rady Miasta Ostrołęki

Uroczysta sesja Rady Miasta Ostrołęki

Polecamy

Będzie można zwiedzić nowe Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Wielka akcja przed otwarciem

Będzie można zwiedzić nowe Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Wielka akcja przed otwarciem

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?