11 z 14
Poprzednie
Następne
Z mięsa, które zostanie z rosołu, zrobisz pasztet i nie tylko. Poznaj 11 sposobów na wyśmienite dania zero waste
Makaron z mięsnym sosem pomidorowym
Makaron z mięsnym sosem pomidorowym
Składniki:
- porcja mięsa z rosołu np. z udźca z indyka
- 250 g makaronu
- 100 ml. sosu pomidorowego lub ok 5 pomidorów
- przyprawy: szczypta oregano, bazylii, soli i pieprzu
- ser do posypania
- cebula
- opcjonalnie kilka listków bazylii
Mięso obierz z kości i zmiel w maszynce na średnich oczkach. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju, dodaj mięso i podsmaż jeszcze ok. 2 min. Dodaj sos pomidorowy lub świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i duś ok 10 min. Na koniec dopraw bazylią i oregano. Podawaj danie z ugotowanym makaronem, posypane serem i kilkoma listkami bazylii.