Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite ogórki kiszone – są chrupiące, aromatyczne i zdrowe. Poznaj sprawdzony przepis. Zobacz, jak kisić ogórki i jakich błędów unikać

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jakich błędów unikać przy kiszeniu ogórków? Zobacz nasze wskazówki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jakich błędów unikać przy kiszeniu ogórków? Zobacz nasze wskazówki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty Images
Jak zrobić ogórki kiszone? Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki kiszone, które są chrupiące i wyraziste w smaku, a zamknięte szczelnie przetrwają całą zimę. Ich wyjątkowy smak to zasługa zalewy z dodatkiem m.in. korzenia chrzanu, liścia dębowego i aromatycznych przypraw. Wypróbuj przepis i sprawdź także, jakich błędów należy unikać przy kiszeniu ogórków.

Spis treści

Polecam tradycyjny przepis na ogórki kiszone. To doskonały i prosty do przygotowania dodatek do kanapek, przekąsek i sałatek. Odpowiednio zrobione i przechowywane zachowają swoją świeżość i wyśmienity smak przez całą zimę. Ważne są m.in. proporcje składników, a także wybór odpowiednich ogórków. Z moimi wskazówkami takie przetwory zrobisz bez problemu. Będą idealnie ukiszone i gotowe do jedzenia po dwóch lub trzech tygodniach.

Zobacz w galerii, jakich błędów unikać przy kiszeniu ogórków.

Przepis na ogórki kiszone

Czas przygotowania: ok. 10 minut + moczenie ogórków + 2 lub 3 tygodnie kiszenia,
porcja: na ok. 4 słoiki litrowe,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • koper z kwiatostanem,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • opcjonalnie liść dębu, wiśni lub porzeczki,

zalewa:

  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki niejodowanej soli kamiennej,
  • 3 łyżeczki cukru.

Jak zrobić ogórki kiszone?

  1. Ogórki umyj i namocz w zimnej wodzie przez około pół godziny.
  2. Umyj i sparz słoiki razem z pokrywkami.
  3. Zagotuj wodę z solą i cukrem.
  4. Ułóż ogórki w słoikach razem z wszystkimi przyprawami i dodatkami.
  5. Zalej ogórki ciepłą zalewą tak, by były nią całkowicie przykryte.
  6. Zakręć słoiki i odstaw na bok. Trzymaj je w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
  7. Po 3 dniach przenieś je w chłodne i zacienione miejsce. Po 2-3 tygodniach będą idealne do jedzenia.

Dlaczego warto kisić ogórki?

Ogórki kiszone cenione są nie tylko ze wyśmienity smak i aromat, ale również za tak ważne dla naszego organizmu wartości prozdrowotne. Spożywanie ich m.in. wspomaga pracę układu trawiennego i wspiera odporność.

Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami, oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C – pisze Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.

W jakim naczyniu najlepiej kisić ogórki?

Kiszone ogórki to prawdziwy przysmak, który zdecydowanie warto zrobić samodzielnie. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne słoiki lub naczynia.

Do kiszenia ogórków można wybrać:

  • słoiki weki z wieczkiem i gumową uszczelką,
  • słoiki twist-off z pokrywką, która łatwo się odkręca i zakręca,
  • kamionkowe naczynia do kiszenia,
  • ceramiczne garnki do kiszonek,
  • dębowę beczkę.

Zarówno słoiki, naczynia czy garnki do kiszenia wymagają dokładnego umycia jak i sparzenia wrzątkiem. Nie zapomnij sparzyć także pokrywek. Warto zwrócić uwagę, czy nie mają one odkształceń, rdzy czy ubytków. Odpowiednio przygotowane gwarantują, że nasze kiszonki przetrwają długi czas i zachowają idealną świeżość.

Błędy przy kiszeniu ogórków

Samodzielne kiszenie ogórków daje ogromną satysfakcję. Domowe przetwory są nie tylko zdrowsze, ale i mają niepowtarzalny, wyśmienity smak. Podczas ich przygotowywania warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Tych błędów unikaj przy kiszeniu ogórków:

  1. Źle dobrane ogórki – unikaj zbyt dużych i zakrzywionych ogórków. Odpowiednie do kiszenia ogórki rozpoznasz po przekrojeniu. Jeśli są gąbczaste, puste w środku i mają ciemnozieloną skórkę, to prawdopodobnie były przenawożone i nie nadają się do kiszenia. Najlepiej wybrać średniej wielkości proste ogórki gruntowe, np. odmiany Octopus, Julian, Andrus.
  2. Zła ilość soli – do kiszenia ogórków trzeba dodać sól kamienną niejodowaną w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody.
  3. Brak lub za duża ilość cukru – nie każdy o tym wie, ale cukier dodany do zalewy delikatnie utwardza ogórki, sprawia, że mniej kwaśnieją i mogą być dłużej przechowywane. Najlepiej na 1 litr wody dać 1 łyżeczkę cukru.
  4. Brak właściwego przygotowania ogórków – przed kiszeniem ogórków należy dobrze je umyć, a następnie namoczyć w zimnej wodzie. Dzięki temu będą bardziej jędrne i chrupiące.
  5. Zbyt dużo przypraw i dodatków – smak ogórków kiszonych nie może być zdominowany przez przyprawy. Warto zachować proporcję 3 proc. dodatków na słoik ogórków. Jeśli chcesz dodać np. liść laurowy, gorczycę czy ziele angielskie, to pamiętaj o zalaniu ogórków ciepłą zalewą, by uwolnić aromat przypraw.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienite ogórki kiszone – są chrupiące, aromatyczne i zdrowe. Poznaj sprawdzony przepis. Zobacz, jak kisić ogórki i jakich błędów unikać - Strona Kuchni

Wróć na kozy.naszemiasto.pl Nasze Miasto