Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo?

Strefa Agro
pixabay.com/franzp62
Udostępnij:
Prosty przepis na chleb, który samodzielnie zrobicie w swoim domu! Łatwy w przygotowaniu i pyszny w smaku. Nie lubicie chleba z marketu, a może na sklepowej półce było już pusto, gdy wybraliście się na zakupy? Albo stawiacie przed sobą nowe wyzwanie? Każdy powód jest dobry, żeby zrobić pieczywo własnego wypieku. Zatem robimy krótką listę zakupów i wyjaśniamy, jak z tych składników zrobić chleb z wykorzystaniem drożdży - tych świeżych i suchych.

Cudowny zapach, chrupiąca skórka i świeżość utrzymująca się dłużej, niż takiego najtańszego kupionego w markecie. Składników do zrobienia chleba nie potrzeba wielu. Więcej powinniśmy sobie zarezerwować czasu, jeśli zdecydujemy się na taki z użyciem drożdży, bo one muszą wyrosnąć. Jedne przepisy wymagają więcej czasu, inne mniej. Mamy przykłady takich receptur.

Na początek podzielę się przepisem, który przetestowałam wielokrotnie. Dodam, że uwielbiam patrzeć, jak ciasto rośnie w piekarniku i wyjmować chleb z piekarnika ze złocistą skórką :)

Domowy chleb na świeżych drożdżach, który zawsze się udaje

  1. Do wysokiej miski przesiewamy 0,7 kg mąki (najczęściej wybieram typ 550 mąki pszennej, czasem ujmuję 2-3 łyżki i zamieniam je na tyle samo mąki pełnoziarnistej). Do tego 1 płaska łyżka cukru i 3 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju. Wlewamy 500 ml ciepłej wody (nie gorącej, wystarczy letnia) i dodajemy 25 dag świeżych drożdży.
  2. Wszystkie składniki na chleb mieszamy, krótko, żeby się połączyły. Przykrywamy miskę np. folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin (wstawiam na noc). Po tym czasie wyjmujemy chlebowe ciasto, dajemy mu trochę czasu na ogrzanie się (np. 30 min), zagniatamy i znów zostawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie włączamy piekarnik i umieszczamy tam dół naczynia żaroodpornego. Gdy piec jest nagrzany, ostrożnie przekładamy ciasto do naczynia, nakładamy pokrywę i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę (znów ostrożnie, bo gorąca). Pieczemy jeszcze ok. 20 min. Wyjmujemy chleb. Gotowe!

Prosty przepis na szybki, domowy chleb z suchymi drożdżami

Do zrobienia domowego chleba potrzebujemy formy keksówki, którą smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Świetnie sprawdzi się też naczynie żaroodporne albo garnek rzymski.

Składniki do chleba:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 7 g drożdży (suchych, instant)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli (płaskie)
  • 2 niepełne szklanki ciepłej wody (ok. 400 ml)

Przepis na chleb na drożdżach krok po kroku

  1. W pierwszym kroku drożdże wsypujemy do ciepłej wody i zostawiamy na ok. 10 min.
  2. Mieszamy mąkę, sól i cukier, a następnie wlewamy do tych suchych składników wodę z drożdżami.
  3. Ciasto na chleb można mieszać łyżką, a gdy składniki połączą się, zostawiamy je na pół godziny.
  4. Ponownie zagniatamy krótko ciasto i przekładamy je do foremki.
  5. Zostawiamy na przynajmniej kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  6. Wstawimy nasz chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. godzinę.

Jeśli lubimy, możemy podczas zagniatania ciasta dodać do niego przyprawy czy nasiona, np. słonecznika. Można posypać nim również chleb po wierzchu przez wstawieniem do piekarnika.

Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo?
pixabay.com/HomeMaker

Przepis na chleb żytni

  • 1 kg mąki żytniej
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 dag drożdży
  • sól
  • woda mineralna/źródlana
  • tłuszcz do posmarowania blachy

Jak zrobić chleb żytni z ziemniakami?

  1. Ten chleba wymaga więcej czasu niż powyższy. Dzień przed planowanym robieniem chleba, wieczorem, zalewamy 35 dag mąki 3 szklankami przegotowanej, nie gorącej, ale jeszcze ciepłej wody. Zostawiamy to w ciepłym miejscu.
  2. Rano gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie je obieramy i mielimy.
  3. Do zaczynu chlebowego, czyli naszego roztworu wody z drożdżami, dodajemy ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i łyżeczkę soli.
  4. Przez 10 min wyrabiamy ciasto (można mikserem) i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 3 godziny). .
  5. Przekładamy na natłuszczoną blachę i zostawiamy na kolejne pół godziny.
  6. Ciasto chlebowe wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni) na ok. godzinę.
Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo?
pixabay.com/Alexas_Fotos

Polecamy również:

Krzysztof Ciecióra z Ministerstwa Rolnictwa we Władysławowie

Wideo

Materiał oryginalny: Prosty przepis na chleb na drożdżach świeżych i suchych. Jak zrobić domowe pieczywo? - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie