Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pieczony klops, czyli pyszna pieczeń rzymska z papryką. Przepis na wyśmienity obiad na niedzielę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny klops sprawdzi się idealnie na rodzinny, świąteczny obiad. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny klops sprawdzi się idealnie na rodzinny, świąteczny obiad. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Obiad na Wielkanoc, czy spotkanie rodzinne warto wzbogacić, podając pyszny domowy klops, znany także jako pieczeń rzymska. Proponuję sprawdzony przepis na aromatyczny i wyśmienity klops z papryką. Takie danie z pewnością posmakuje każdemu. Możesz podawać je na ciepło i na zimno. Przekonaj się, jakie jest smaczne i zobacz, jak zrobić klops.

W skrócie:

Klops, czyli pieczeń rzymska, to proste do wykonania, a jednocześnie efektowne danie. Można urozmaicić go na wiele sposobów. Mam dla ciebie przepis na klops z dodatkiem papryki i cebulki. Smakuje wybornie. Możesz podać go na ciepło z ziemniakami i porcją np. surówki z ogórków kiszonych lub jeść na zimno z chlebem czy sosem tatarskim.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienity i sycący klops z papryką i cebulką.

Przepis na klops z papryką i cebulką - pomysł na obiad na niedzielę

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 3 jajka,
  • 1 duża pszenna bułeczka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 ml wody,

przyprawy:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki soli.

Jak zrobić klops z papryką i cebulką?

  1. Karkówkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zmiel mięso w maszynce na średnich oczkach.
  3. Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i dodaj do mięsa.
  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  5. Cebulę drobno posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę i paprykę i podsmaż kilka minut. Przestudź.
  7. Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę z papryką, przyprawy, jajka, bułkę tartą i wodę.
  8. Wymieszaj dokładnie mięso, ugniatając je rękami.
  9. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Przełóż do blaszki mięso i dokładnie wygładź. Wierzch możesz delikatnie zmoczyć wodą.
  11. Piecz klops ok. 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pieczony klops, czyli pyszna pieczeń rzymska z papryką. Przepis na wyśmienity obiad na niedzielę - Strona Kuchni

Wróć na kozy.naszemiasto.pl Nasze Miasto