MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma...
fot. unpict/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – chrzan

Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma najwięcej pikantnego związku, jakim jest izotiocyjanian allilu. To ten sam, który wspiera ochronę przed rakiem, przy jedzeniu drażni jednak śluzówkę układu oddechowego i pokarmowego. Mowa jest zarówno o chrzanie polskim, jak i chińskim, zwanym wasabi. Ten drugi nie jest praktycznie dostępny w naszym kraju, a sprzedawane produkty to zwykły chrzan z zielonym barwnikiem i ew. domieszką wasabi. Rodzimy produkt jest jednak równie zdrowy, a może nawet lepszy, bo możemy jeść go po przygotowaniu w domu.

Zobacz również

Ksiądz profesor Robert Tyrała ponownie wybrany rektorem Uniwersytetu Papieskiego

Ksiądz profesor Robert Tyrała ponownie wybrany rektorem Uniwersytetu Papieskiego

Dwa razy okradł ten sam sklep. Potrzebował elektronarzędzi, by je... sprzedać

Dwa razy okradł ten sam sklep. Potrzebował elektronarzędzi, by je... sprzedać

Polecamy

Gdy leje się z nosa, winna może być alergia. Tak odróżnisz, jaki to katar

Gdy leje się z nosa, winna może być alergia. Tak odróżnisz, jaki to katar

Lekki jak chmurka chleb tostowy. Zrobisz go bez większego doświadczenia

Lekki jak chmurka chleb tostowy. Zrobisz go bez większego doświadczenia

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj