Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Ostre potrawy mogą być pomocne przy wielu schorzeniach, jednak w przypadku niektórych chorób mogą prowadzić do zaostrzenia objawów. Sprawdź, na kolejnych slajdach, kto nie powinien sięgać po dania z dodatkiem papryczki chili.
Ostre potrawy mogą być pomocne przy wielu schorzeniach, jednak w przypadku niektórych chorób mogą prowadzić do zaostrzenia objawów. Sprawdź, na kolejnych slajdach, kto nie powinien sięgać po dania z dodatkiem papryczki chili. frantic00/GettyImages
Wywodząca się z Meksyku ostra papryka od przeszło 8 tys. lat gości na naszych stołach. Znamy ją pod postacią pieprzu cayenne, papryki chili czy jalapeno oraz sosu tabasco. Bardzo często trafia do naszych potraw, podkręcając ich smak i temperaturę. Jednak nie każdy powinien doprawiać w ten sposób swoje dania. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie.

Spis treści

Kto nie powinien jeść ostrych dań? Osoby, którym szkodzi papryczka chilii

Pikantne potrawy mają wielu fanów na całym świecie. Jedzenie mocno doprawionych dań może nieść pewne korzyści dla zdrowia. Często doceniane jest przez osoby będące na dietach odchudzających, ponieważ podkręcają metabolizm i zmniejszają uczucie głodu.

Zawarta w czarnym pieprzu piperyna, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwdepresyjne, a znajdująca się w papryczkach chilli kapsaicyna, wykazuje działanie m.in. przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe.

Jednak są osoby, którym ze względów zdrowotnych, jedzenie ostrych posiłków może zaszkodzić. Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, czy możesz jeść pikantne potrawy. Szczególnie niebezpieczne są te na bazie chili.

Czym zastąpić ostre przyprawy w potrawach? Postaw na „pieprz ziołowy” i gorczycę

Osoby, które lubią ostry smak potraw, a z różnych przyczyn muszą zrezygnować z doprawiania ich pieprzem lub przyprawami i sosami na bazie papryczki chili, mogą sięgnąć po gorczycę białą – główny składnik musztardy.

Gorczyca biała dzięki zawartości substancji śluzowej i działaniu powlekającemu, łagodzi stany zapalne żołądka i jelit oraz towarzyszące im dolegliwości bólowe. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i pozytywnie działa na procesy trawienne. Jest polecana przy nieżycie żołądka i jelit, niestrawności, zaparciach, a także przy nadkwasocie i pomocniczo przy chorobie wrzodowej.

Ciekawą alternatywną dla pieprzu czarnego jest pieprz ziołowy, który tak naprawdę w swoim składzie nie zawiera… pieprzu. To mieszkanka przypraw – w tym właśnie gorczycy białej, która zaostrza smak potraw, a jednocześnie wspomaga działanie układu pokarmowego i pomaga w trawieniu ciężkich dań. Zazwyczaj w jej skład wchodzą kolendra, majeranek, chrzan i ostra papryka. Jeśli chcemy uniknąć dodatku chili, możemy sami przygotować tę przyprawę.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili - Strona Zdrowia

Wróć na kozy.naszemiasto.pl Nasze Miasto