Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sycący gzik do ziemniaków. Poznaj tradycyjny przepis z Wielkopolski. Szybki przysmak na śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy gzik można podawać do różnorodnych dań z ziemniaków np.: z plackami ziemniaczanymi.
Domowy gzik można podawać do różnorodnych dań z ziemniaków np.: z plackami ziemniaczanymi. Anna Daniluk
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym składnikiem jest tłusty twaróg, który odpowiada za słodko – kwaśny smak gziku. Warto wymieszać go z kwaśną śmietaną. Polecamy przepis na domowy gzik, który będzie idealny do gotowanych ziemniaków.

W skrócie

Zestawienie twarogu i ziemniaków jest dobrze znane w kuchni polskiej. Na nim opiera się farsz do tradycyjnych pierogów ruskich. W Wielkopolsce prym wiodą poznańskie pyry z gzikiem. Gotowane ziemniaki podawane są z twarogiem wymieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem. Warto wiedzieć, że gzik wielkopolski został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych 11 maja 2007 roku. Zdradzamy przepis na tradycyjny gzik prosto z Poznania.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania gziku

Gzik – przepis do dań ziemniaków

Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 70 g śmietany 18 procent,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić pyszny gzik?

Przygotowanie:

  1. Twaróg należy rozgnieść widelcem razem ze śmietaną do momentu uzyskania grudkowatej, jednolitej konsystencji.
  2. Cebulę trzeba obrać, umyć i posiekać w drobną kostkę. Tak samo należy postąpić z ząbkiem czosnku.
  3. Szczypiorek trzeba drobno posiekać.
  4. Zioła należy dodać do twarogu, dokładnie wymieszać i doprawić solą z czarnym pieprzem.
  5. Gzik jest gotowy do podania.

Opcjonalnie można do gziku poza szczypiorkiem dodać posiekaną natkę pietruszki lub czosnek niedźwiedzi. Wyjątkowego smaku gziku doda olej lniany tłoczony na zimno. W takim przypadku trzeba go polać na wierzchu gziku ułożonego na ziemniaku.

W naszej galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania gziku

Śmietana do gzika

Tradycyjnie do gzika używa się gęstej śmietany, która ma nadać twarogowi zwartą konsystencję. Najczęściej korzysta się z tłustej śmietany 18 procent, choć można nieco odchudzić danie, korzystając ze śmietany 12 procent. Czasem spotkać można unowocześnione przepisy korzystające z jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Warto wiedzieć, że takie dietetyczne wersje gziku nie są tradycyjnym daniem.

Czytaj także:

Sposób podania

Zgodnie z obyczajem gzik podawany jest do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Takie kartofle warto polać roztopionym masłem i dopiero na rozkrojone położyć hojną porcję gziku. Gzik sprawdzi się także do domowych pieczonych ziemniaków, chrupiących placków ziemniaczanych i frytek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycący gzik do ziemniaków. Poznaj tradycyjny przepis z Wielkopolski. Szybki przysmak na śniadanie - Strona Kuchni

Wróć na kozy.naszemiasto.pl Nasze Miasto