Na skróty
Kalafior i jego właściwości
Najczęściej w Polsce dostępne są białe kalafiory, które są doskonałym źródłem błonnika i witaminy C, K i E. Ponadto w kalafiorach znaleźć można witaminy z grupy B oraz składniki mineralne:
- potas,
- jod,
- wapń,
- magnez,
- żelazo.
Kalafior jest dietetycznym warzywem. Ma około 25 kalorii w 100 gramach. Dodatkowo polecany jest osobom zmagającym się z cukrzycą. Ważne, aby go nie rozgotowywać, aby cukier mógł się dłużej wchłaniać w organizmie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć rodzaje kalafiora
Kalafior – rodzaje warzywa
Warto wiedzieć, że na targach pojawiają się kalafiory zielone romanesco. Mają charakterystyczny stożkowy wygląd przypominający wieżyczki. Uważa się, że kalafior romanesco jest połączeniem brokuła i powszechnie znanego białego kalafiora.
Kolejnym rodzajem są też kalafiory fioletowe. Warzywo z rodziny kapustowatych zachęca do jedzenia nawet dzieci, poprzez atrakcyjny purpurowy wygląd. Mają one te same substancje odżywcze, co biały kalafior. Jednak mogą uatrakcyjnić wygląd obiadu lub kolacji.
Jak długo powinno się gotować kalafior?
Gotowanie kalafiora nie jest trudnym zadaniem. Jednak warto zachować trzy podstawowe zasady, aby kalafior był chrupiący i na świetnie łączył się z bułką podsmażoną z masłem. Najpierw należy zagotować około 2 litrów wody w garnku o grubym dnie. Do wrzątku trzeba dosypać łyżeczkę soli. Na koniec różyczki kalafiora trzeba wrzucić do gotującej się wody.
Można zastanawiać się, ile gotować kalafior? Aby kalafior był al dente, czyli stawiał lekki opór podczas gryzienia, należy gotować go przez około 7 minut. Warto nastawić sobie minutnik, aby nie przegapić upływu czasu. Jeśli wolicie, aby kalafior był bardziej miękki, można gotować go jeszcze przez 2 minuty.
Jak gotować kalafior bez przykrego zapachu w domu?
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które wiele osób unika przez nieprzyjemny zapach, który roznosi się w kuchni. Wiele zależy od tego, na jakiej glebie rosło warzywo i jakie nawozy były stosowane. Jednak jest jeden sposób, który pozwoli pozbyć się zapaszku. Do gotującego się w wodzie warzywa trzeba dodać łyżeczkę sody.
Kalafior – zastosowanie w kuchni
Kalafior to znakomite warzywo, które można użyć w całości. Różyczki można upiec i podawać z sosem czosnkowym, a cały kalafior łącznie z łodyżką nadaje się do zrobienia zupy-krem. Szczególnie polecamy stek z kalafiora, który będzie sposobem na lekki obiad.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Kuchenprofi
Kuchenprofi Obrotowy stojak na 16 przypraw metalowy (2603002816)

ERNESTO
ERNESTO Krajalnica do frytek z nożami ze stali szlachetnej
ERNESTO® Krajalnica do frytek z nożami ze stali sz…

ERNESTO
ERNESTO Pudełko na lunch, 10 elementów
Opis produktu z elementami o eleganckim wyglądzie …

ERNESTO
ERNESTO Chlebak 2 w 1 z bambusową pokrywką
Opis produktu idealny do przechowywania chleba, bu…

LIVARNO HOME
LIVARNO HOME Puf dla dzieci ze schowkiem, 19 l, 1 sztuka
Livarno Home Puf dla dzieci ze schowkiem, 19 l, 1 …

ERNESTO
ERNESTO Rozdrabniacz uniwersalny z funkcją wciągania
ERNESTO® Rozdrabniacz uniwersalnyOpis produktu fun…

miomare
Miomare Bateria kuchenna z wyjmowaną wylewką, 1 sztuka
Opis produktu z wyciąganym wężem (30 cm) cichy 40 …

ERNESTO
ERNESTO Ręczna krajalnica do frytek
Opis produktu ręczna krajalnica do frytek ułatw pr…

ERNESTO
ERNESTO Tarka wielofunkcyjna, 1 sztuka
ERNESTO® Tarka wielofunkcyjna, 1 sztukaOpis produk…

Lidl Sklep Online
Bateria kuchenna ze spryskiwaczem, 1 sztuka
Właściwości wylewka Dual z podwójną funkcją, wysta…

ERNESTO
ERNESTO Pokrywka uniwersalna Ø 24 – 28 cm
Opis produktu pokrywka uniwersalna ze szkła z obrz…

Wenko
Wenko Organizer do zlewu, rozkładany
Opis produktu dodatkowa powierzchnia robocza nad z…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji