W wyniku tłoczenia wyciska się sok z owoców, a następnie pasteryzuje. Soki wytwarzane bez dodatków chemicznych są najlepiej przyswajalne. Zawartość składników odżywczych pozostaje w nim taka jak w prawdziwych owocach. Nie rozcieńcza się ich wodą. Dzięki temu sok ten zachowuje mętny wygląd i smak owoców, gdyż produkuje się go bez cukru, sztucznych barwników, mąki ziemniaczanej i bez kwasów spożywczych. Żywność ma lepszy smak, ma większą wartośc odżywczą niż zwyczajna o przedłużonej przydatności do spożycia. W przetwórstwie nie używa się dodatków i substancji wspomagających, czyli barwników, hormonów, emulgatorów, stabilizatorów, konserwantów, przeciwutleniaczy, substancji powlekających, ani środków przyspieszających produkcje, z których wiele powoduje choroby (np. alergie i odmiany raka) lub obniża naturalna odporność organizmu.
Oznakowanie żywności ekologicznej
ywność taka posiada oznakowanie – informację, że spełnia zasady rozporządzenia Rady EWG 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania ich i środków spożywczych. Hodowla zwierząt w rolnictwie ekologicznym odpowiada potrzebom gatunku i dba się w niej o różnorodność w przyrodzie oraz bogactwo krajobrazu. Jednak sformułowanie „zdrowa żywność” nie poparte certyfikatem, to tylko hasło reklamowe zachęcające do wyboru konkretnej marki.
Jak znaleźć produkt ekologiczny?
Do stosowania na opakowaniu przedrostka „bio” i ”eko” upoważnia tylko oficjalny certyfikat ekologiczny. Na etykiecie takiego produktu umieszcza się nazwę z kodem jednostki certyfikującej, której podlega producent, wraz z informacją: „Rolnictwo ekologiczne – System kontroli WE” wypisaną w tym samym języku, co cała etykieta. Towary dostępne w Polsce posiadają nazwy następujących jednostek certyfikujących upoważnionych do kontroli żywności przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
AGRO BIO TEST; BioCert Małopolska; BIOEKSPERT; COBICO; EKOGWARANCJA PTRE;
Jednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej „PNG”; - PCBC – Polskie Centrum Badań i Certyfikacji.
Dodatkową informacją może być to, że produkty rolnictwa ekologicznego nie zawierają: pestycydów, nawozów syntetycznych, hormonów wzrostu, antybiotyków. Certyfikowana żywnośc nie jest modyfikowana genetycznie ( ang.: GMO - Genetically Modified Organism)
Gdzie kupować?
Oferta krakowskich sklepów ze „zdrową żywnością” czy też „naturalną”, w większości obejmuje towary dostępne w zwykłych sklepach spożywczych, czasem reklamowane jako pochodzące z 'czystych ekologicznie terenów' czy z gospodarstw zintegrowanych, co jest oszustwem. Dlatego należy zwracać uwagę na wymienione wcześniej oznaczenia, chyba że chcemy kupować pseudo ekologiczne produkty.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?