Faworki, czyli chrusty - smażony karnawałowy przysmak
Wolicie pączki (tutaj znajdziecie przepis z różą), czy raczej inne słodkości? Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.
Tradycyjnie przygotowuje się je jedynie z:
- mąki,
- żółtek,
- śmietany,
- szczypty soli,
- opcjonalnie z niewielką ilością cukru.
Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły - warto wyrabiać je długo lub nawet "stłuc" wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche.
Faworki trzeba rozwałkować bardzo cienko i kroić na równej długości paseczki. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. My proponujemy dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia.
Kliknij w przycisk i zobacz w galerii, jak zrobić faworki krok po kroku
Prosty przepis na faworki (chrusty)

(duża porcja, czas przygotowania: 1,5 godziny)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 8 żółtek
- szczypta soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki spirytusu
- do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu
- cukier puder do posypania
Jak zrobić tradycyjne faworki?
Przygotowanie:
Na stolnice przesiej mąkę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.
Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.
Nasza rada: faworki będą bardzie kruche jeśli kilkakrotnie "stłuczesz" je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza
Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.
Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.
W każdym z pasków zrób po środku podłużne nacięcie.
Zwiń faworki - przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie ( tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.
Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić faworki krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:
Zobacz też inne przepisy i tematy ze Strony Kuchni:
- Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? TOP 5 przepisów na spaghetti
- Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek i karnawał. Pączki, faworki i pączkoburger
- Oryginalny pomysł na tłusty czwartek. Sprawdź przepis na churros z sosem czekoladowym
- Co zrobić, żeby pączki nie były tłuste? Proste triki na przepyszne pączki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?