Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też...
fot. romrodinka/123rf

Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Zupa owocowa

Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też przez ukochane babcie. Idealny posiłek w upalne letnie południe. Przygotowywana z sezonowych owoców ma różne oblicza – może być truskawkowa, wiśniowa albo wieloowocowa. Smakuje tak samo dobrze podawana na ciepło, jak i schłodzona.

Przygotowanie: Kilogram sezonowych owoców (mogą być mrożone) – umytych i wydrylowanych, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie przecieramy owoce przez sito, łącząc z płynem, który już mamy w garnku. Zaprawiamy jedną płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z drobnym makaronem i śmietaną.

Zobacz również

Mali goście wspólnie przygotowywali posiłek w redakcji Dziennika Zachodniego

Mali goście wspólnie przygotowywali posiłek w redakcji Dziennika Zachodniego

Nagłe posiedzenie klubu PiS. O czym Kaczyński rozmawiał z członkami partii?

Nagłe posiedzenie klubu PiS. O czym Kaczyński rozmawiał z członkami partii?

Polecamy

Grillowanie w tym roku może być tańsze niż rok temu! Zobacz, jak zaoszczędzić

Grillowanie w tym roku może być tańsze niż rok temu! Zobacz, jak zaoszczędzić

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Lepiej spać w majtkach czy bez? Ekspertka rozwiewa wątpliwości

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?