Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Osoby lubiące pichcić, mogą w domowym zaciszu przygotować...
fot. Viktoriia Panchenko/123RF

Co zamiast słodyczy do świątecznego prezentu? Podaruj zdrowsze zamienniki. 9 pomysłów na zdrowe słodycze dla dzieci i nie tylko

Domowe pralinki

Osoby lubiące pichcić, mogą w domowym zaciszu przygotować smaczne pralinki, które będą znacznie zdrowsze od kupionych w sklepie bombonierek.

Do ich wykonania potrzebne będą:
• szklanka daktyli bez pestek,
• 3/4 szklanki siekanych migdałów i kilka sztuk w całości,
• 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
• 2 łyżki masła orzechowego,
• kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania: Daktyle, należy wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut, aby zmiękły. Po tym czasie trzeba odlać wodę i zblendować je z masłem orzechowym na gładką masę. Kolejny krok to dodanie posiekanych migdałów oraz czekolady. Składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy należy formować kulki, a w ich wnętrzu można dodatkowo ukryć cały orzech lub kawałek suszonego owocu. Ostatnim krokiem jest obtoczenie pralinki w wiórkach kokosowych lub prawdziwym kakao.

Kilka domowych pralinek wystarczy zapakować w nieduże pudełeczko i ozdobić wstążką.

Zobacz również

Przysięga Terytorialsów w Kłodzku, zobaczcie zdjęcia

Przysięga Terytorialsów w Kłodzku, zobaczcie zdjęcia

Zakończenie roku maturzystów w Opocznie. Dzień Absolwenta 2024 - ZDJĘCIA

Zakończenie roku maturzystów w Opocznie. Dzień Absolwenta 2024 - ZDJĘCIA

Polecamy

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów