Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Jordi Sanchez do kibiców: Tak Widzew będzie walczył do końca sezonu ekstraklasy

Jordi Sanchez do kibiców: Tak Widzew będzie walczył do końca sezonu ekstraklasy

Zmiany w komunikacji miejskiej w majówkę w Dębicy

Zmiany w komunikacji miejskiej w majówkę w Dębicy

Polecamy

Matura próbna z matematyki 2024. Dokładne omówienie arkusza. Zobacz wideo

Matura próbna z matematyki 2024. Dokładne omówienie arkusza. Zobacz wideo

Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

PILNE
Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki